۱۶ آذر، روز دانشجو

پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، رژیم ستم شاهی خود را آماده استقبال نیکسون، معاون رئیس جمهور وقت آمریکا می کرد. این در شرایطی بود که کودتای ننگین ۲۸ مرداد به وسیله و با کمک “سیا” به وقوع پیوسته بود و رژیم برای خوش خدمتی به اربابان آمریکایی خود می خواست کلید طلایی کشور را تقدیم نمایندۀ آنان کند….

دانشجویان دانشگاه تهران که از پی بی شرمی و وقاحت رژیم ستم شاهی به خشم آمده بودند در اعتراض به ورود نیکسون خود را آماده مقابله با مزدوران شاه می کردند، اما رژیم مستبد سلطنتی که از جنبش دانشجویی کشور به شدت وحشت داشت و بار ها مزۀ تلخ آن را چشیده بود، می خواست پیش دستی کند. مزدوران مسلسل به دست برای بازداشت ۲تن از دانشجویان  راه و ساختمان  و سازمان دهندگان جنبش وارد کلاس می شوند. این موضوع آتش خشم دانشجویان و استادان را برافروخته و برای همبستگی با آن دو دانشجو کلاس ها را ترک می کنند و با شعار” اتحاد، مبارزه، پیروزی” ، “مرگ بر شاه مزدور”، “مرگ بر دیکتاتور” و “مرگ بر امپریالیسم آمریکا و انگلیس” وارد محوطۀ دانشگاه می شوند.دژخیمان با هراس از گسترش  و اوج گیری این رویداد تاریخی دانشجویان را به رگبار گلوله می بندند. و در نتیجه مصطفی بزرگ نیا عضو کمیتۀ مرکزی جوانان حزب  تودۀ ایران، مهدی شریعت رضوی عضو این سازمان و احمد قندچی از هواداران دکتر محمد مصدق جان باختند و دهها نفر نیز زخمی شدند. اکنون ۷۱ سال از آن هنگام می می گذرد.

در این مدت ، همه ساله دانشجویان آگاه و مبارز میهن ستمدیده ما روز ۱۶ آذر  را به عنوان روز دانشجو گرامی می دارند. در آستانۀ هفتاد و سومین سالروز نبرد بی امان  و خونین  و رویارویی قهرمانانه و متحد دانشجویان علیه رژیم استبدادی، جنبش دانشجویی کشور وارد مرحلۀ نوینی شده است. رژیم ارتجاعی جمهوری اسلامی با خیانت به آرمان های انقلاب بهمن ۱۳۵۷، در راه احیاء و تحکیم مجدد پایه های نظام سرمایه داری و رانت خواری کوشیده است بخش مهمی از دانشجویان کشور را به دلیل مقاومت در برابر رژیم  خونریز “ولایی” تحت پیگرد و شکنجه قرار داده و تعداد زیادی نیز به بهانه های اتهام های واهی به زندان های طویل المدت محکوم کند.
برغم همه فشار ها و سرکوب های خونین  اعتراض های دانشجویان خاموش نماند. در ۱۸ تیرماه ۱۳۷۸ و حمله به خوابگاه های دانشجویان دانشگاه تهران، در مقطع انتخابات ۱۳۸۸ اعتراض های با شکوه دانشجویان به تقلب انتخاباتی رژیم، در دی‌ماه ۱۳۹۶ با اعتراض به فساد بنیادی فراگیر رژیم جمهوری اسلامی، و همچنین در آبان‌ماه ۱۳۹۸ با اعتراض به گرانی بنزین و در دی‌ماه همین سال با اعتراض به سرنگون کردن هواپیمای مسافربری اوکراینی به‌وسیلهٔ سپاه پاسداران، بار دیگر  دانشگاه‌های کشور به سنگرهای مبارزه علیه دیکتاتوری ولائی و برای دست یافتن به آزادی و عدالت اجتماعی تبدیل شدند. جنبش دانشجوئی در ۲۵ شهریور ماه سال ۱۴۰۱ در اعتراض‌های سراسری به قتل مهسا امینی در ابعادی وسیع دوشادوش دیگر گردان‌های مردمی به میدان مبارزه آمده و با شعار”زن، زندگی، آزادی” تمام کشور را در نوردیدند.

تردیدی در آن نیست که دانشجویان رزمنده و آگاه میهن، با جاوید نگه داشتن  نام و خاطرۀ قهرمانان روز ۱۶ آذر ۱۳۳۲،دیگر بار با شعار ” اتحاد، مبارزه، پیروزی” پرچم پیکار متحد را بر فراز سپهر سیاسی میهن بلا زده ، به شکل سازمان یافته در کنار دیگر گردان های رزمند به ویژه زحمتکشان کشور در راه برچیدن بساط ننگین رژیم ضد مردمی جمهوری اسلامی تا سر منزل نهایی دنبال خواهند کرد.

درود آتشین به خاطرۀ تابناک جان باختگان ۱۶ آذر و همۀ جان باختگان جنبش دانشجویی و جنبش آزادی‌خواهی میهن.

 

۱۶ آذر ۱۴۰۳