دمشق، پایتخت سوریه سقوط کرد و به دست مخالفان مسلح افتاد؛ بشار اسد گریخت

شورشیان سوری روز یکشنبه اعلام کردند بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، از قدرت برکنار شده و ۵۰ سال حکومت خانواده اسد پایان یافته است….

به گزارش یورو نیوز به نقل از رویترز، فرماندهی ارتش سوریه به افسران اطلاع داد که حکومت ۲۴ساله بشار اسد، رئیس جمهوری این کشور، بدنبال حمله برق‌آسای مخالفان مسلح که همه را غافلگیر کرد، به پایان رسیده است.
بر اساس اعلام فرماندهی ارتش سوریه، رژیم اسد به پایان رسیده است. دو افسر بلندپایه ارتش سوریه به خبرگزاری رویترز گفتند بشار اسد صبح یکشنبه از دمشق با هواپیما به مقصدی نامعلوم پرواز کرده است. داده‌های مربوط به این پرواز نشان می‌دهد که هواپیما ابتدا به سمت مناطق ساحلی سوریه حرکت کرده و سپس مسیر خود را تغییر داده و از صفحه رادار ناپدید شده است.

در همین حال، شورشیان اعلام کردند که وارد دمشق شده‌اند و هیچ نشانه‌ای از استقرار نیروهای ارتش در پایتخت دیده نمی‌شود. آن‌ها همچنین هزاران زندانی را از زندان صیدنایا، یکی از بزرگ‌ترین زندان‌های نظامی سوریه، آزاد کردند.

هزاران نفر از مردم دمشق به خیابان‌ها آمدند و با سر دادن شعارهایی مانند «آزادی» و «بشار باید برود»، پایان حکومت اسد را جشن گرفتند. شاهدان عینی از تخریب پوسترهای اسد و تیراندازی‌های هوایی شورشیان به نشانه شادی خبر دادند.

سقوط بشار اسد ضربه‌ای بزرگ به متحدان او، به ویژه روسیه و ایران، وارد کرد. این دو کشور در طول سال‌های گذشته نقش مهمی در حفظ قدرت اسد ایفا کرده بودند. در حالی که ایران و حزب‌الله لبنان با حملات هوایی اسرائیل و بحران‌های داخلی خود مواجه‌اند، روسیه نیز به دلیل تمرکز بر جنگ اوکراین نتوانست حمایت مؤثری از اسد ارائه دهد.

محمد غازی الجلالی، نخست‌وزیر سوریه، در واکنش به این تحولات، خواستار برگزاری انتخابات آزاد برای تعیین آینده سوریه شد. او اعلام کرد برای مدیریت دوره انتقالی با فرمانده شورشیان، ابومحمد الجولانی، در تماس بوده است.

ایالات متحده نیز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که تحولات سوریه را با دقت زیر نظر دارد و در حال رایزنی با شرکای منطقه‌ای خود است.

با کنترل شورشیان بر دمشق و سایر مناطق کلیدی، آینده سوریه به شدت تحت تأثیر نقش گروه هیئت تحریر الشام خواهد بود. این گروه، که پیش‌تر به القاعده وابسته بود، اکنون قدرتمندترین نیروی شورشی سوریه است. گرچه رهبر هیات تحریر الشام ابومحمد الجولانی، اعلام کرده است خواهان انتقال سیاسی منظم است، نگرانی‌هایی درباره احتمال اجرای قوانین سخت‌گیرانه اسلامی توسط این گروه وجود دارد.

سقوط بشار اسد نقطه پایانی بر دوره‌ای از تاریخ سوریه است که با جنگ، سرکوب و ویرانی همراه بود. با این حال، آینده سوریه همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
در این ارتباط، هاکان فیدان، وزیر امورخارجه ترکیه، روز یکشنبه در سخنانی در نشستی در دوحه، پایتخت قطر، گفت: “دولت اسد فروپاشید و کنترل کشور در حال تغییر است.” او ادامه داد سقوط حکومت بشار اسد “یک‌شبه رخ نداد” و سوریه از زمان آغاز جنگ داخلی در این کشور در سال ۲۰۱۱ “در آشوب” بسر می‌برده است.

فیدان گفت آنکارا با شورشیان سوری برای اطمینان از حفظ امنیت در تماس است. او همچنین افزود اسد “احتمالا خارج از سوریه” بسر می‌برد اما اشاره‌ای به مقصد احتمالی او نکرد. فیدان تأکید کرد دولت جدید سوریه باید “دولتی فراگیر” باشد زیرا مردم سوریه اکنون پس از سرنگونی بشار اسد آینده خود را تعیین می‌کنند. او هشدار داد در شرایط کنونی نباید به سازمان‌های تروریستی اجازه سوءاستفاده از موقعیت را داد و دولت جدید سوریه نباید “تهدیدی را متوجه همسایگانش کند.”