چین به آمریکا: شِکوه و شکایت را بس کنید!

دولت ترامپ عوارض گمرکی واردات کالا از چین را به ۲۴۵درصد افزایش داد. در عین حال، آمریکا به اروپا هشدار داد که برای دسترسی به فناوری پیشرفتهٔ ارتباطات، بین چین و آمریکا یکی را انتخاب کند….

چین از آمریکا می‌خواهد که احترام متقابل را رعایت کند و دست از شِکوه و شکایت بردارد.

بعد از اینکه آمریکا عوارض گمرکی برای واردات از چین را طی چند هفته از ۲۰درصد به ۵۴ و ۱۰۴ و ۱۴۵درصد افزایش داد، امروز این مالیات گمرکی را به ۲۴۵درصد رساند. همهٔ اینها در حالی است که همین چند روز پیش دولت ترامپ واردات تراشه‌های الکترونیکی و لپ‌تاپ و گوشی تلفن و موارد مشابه از چین را از عوارض اخیر معاف کرده بود! در اطلاعیه‌ای که کاخ سفید آمریکا دیروز، ۲۶ فروردین، منتشر کرد، آمده است که «چین در واردات [کالا] به آمریکا اکنون با عوارض ۲۴۵درصدی روبه‌روست.» البته روشن است که این عوارض را واردکنندگان باید بپردازند، نه صادرکنندگان چینی.

به نظر می‌آید که این افزایش عوارض کمرگی در واکنش به موضع‌گیری‌های مقابله‌جویانهٔ چین در برابر رفتارهای دولت ترامپ باشد که حالا دولت آمریکا را بر سر لجبازی انداخته است! ترامپ و دیگر مقام‌های دولت آمریکا مدعی‌اند که هفتاد و پنج کشور خواهان مذاکره با آمریکا بر سر عوارض گمرکی شده‌اند، ولی چین، برخلاف بقیه، عوارض ۱۲۵درصدی به صادرات کالاهای آمریکایی به چین بسته است. به‌علاوه، دولت چین صادرات برخی از مواد معدنی کمیاب مورد مصرف در صنایع پیشرفته و دیجیتالی را نیز محدود یا منع کرده است که باعث نگرانی تولیدکنندگان آمریکایی شده است.

به گفتهٔ کارولین لیویت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، ترامپ مدعی شد که پس از اعمال عوارض گمرکی جدید «توپ اکنون در زمین چین است. چین باید با ما معامله کند. لازم نیست ما با آنها معامله کنیم.» به عبارت دیگر، آمریکا از چین می‌خواهد که گام بعدی را بردارد. این در حالی است که دولت چین روشن کرده است که به این بازی افزایش عوارض کمرگی ادامه نخواهد داد و اینکه هر افزایشی بیشتر از ۱۲۵درصد «شوخی» است.

دولت چین همواره اعلام کرده است که حاضر به مذاکره و حل مسائل از طریق گفت‌وگو است، به این شرط که مبتنی بر احترام متقابل و قوانین تجازت بین‌المللی باشد. لی جیان، سخنگوی وزارت امور خارجهٔ چین امروز گفت: «اگر آمریکا واقعاً مایل به حل مسائل از طریق گفت‌وگو و مذاکره است، باید از وارد کردن فشار حداکثری، تهدید، و باج‌خواهی دست بردارد و در عوض وارد گفت‌وگو با چین بر اساس برابری، احترام متقابل، و رابطهٔ متقابل شود.»

در نبرد تجاری-اقتصادی که دولت آمریکا در برابر چین آغاز کرده است، دولت آمریکا در تلاش است که متحدانی نیز برای خودش پیدا کند. به نوشتهٔ نشریهٔ‌ فایننشال تایمز، یکی از مقام‌های ارشد دولت ترامپ از اروپا خواسته است که برای دسترسی به فناوری پیشرفتهٔ ارتباطات، بین چین و آمریکا یکی را انتخاب کند.

گفتنی است که ایلان ماسک تلاش کرده است که شبکهٔ ماهواره‌ای استارلینک را وارد بازار اروپا کند. اما بسیاری از کشورهای اروپایی، به‌دلیل رفتارهای مداخله‌گرانهٔ ماسک در صحنهٔ سیاست و انتخابات آنها و نیز به‌دلیل عوارض گمرکی که آمریکا بر اروپا اعمال کرده است، تا کنون در برابر این تلاش مقاومت کرده‌اند. برندن کار، رئیس کمیسیون فدرال ارتباطات آمریکا و از یاران ایلان ماسک، به نشریهٔ انگلیسی فایننشال تایمز گفت: «دموکراسی‌های غربی متحد باید روی شیطان درازمدت واقعی تمرکز کنند: اوج‌گیری حزب کمونیست چین.» او در همین گفت‌وگو با این نشریهٔ انگلیسی خطاب به متحدان اروپای گفت: «اگر نگران استارلینک هستید، فقط صبر کنید تا نسخهٔ حزب کمونیست چین را ببینید. آن وقت است که واقعاً نگران خواهید شد.»

دولت ترامپ همان برخوردی را با چین در پیش گرفته است که در گذشته، در دوران جنگ سرد، دولت‌های سرمایه‌داری غربی با اتحاد شوروی و دیگر دولت‌های سوسیالیستی داشتند. به همین دلیل، ترامپ تلاش دارد برای دولت آمریکا و الیگارشی قدرتمند حاکم بر آمریکا متحدانی در اروپا و دیگر قاره‌های جهان پیدا کند. از جمله می‌کوشد بین متحدان چین و کشورهایی که با چین رابطهٔ متعادل و متناسبی دارند، از جمله در کشورهای عضو بریکس، تفرقه بیندازد.

اما چین، که اکنون یکی از دو کشور قدرتمند دنیا از لحاظ اقتصادی است، برنامه‌های مستقل خودش را پیش می‌برد و در مقابل قلدری دولت ترامپ خم نمی‌شود. «چاینا دیلی»،‌ روزنامهٔ وابسته به حزب کمونیست چین، در سرمقالهٔ سه‌شنبه ۲۵ آوریل (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) نوشت: «کسی آمریکا را چپاول نکرده است. مشکل اینجاست که آمریکا ده‌ها سال است که بیشتر از درآمدی که دارد خرج کرده است. بیشتر از آنچه تولید می‌کند مصرف می‌کند. آمریکا باید دست از شِکوه و شکایت بردارد که در تجارت جهانی قربانی شده است، و به این رفتار دمدمی و مخرّبش پایان دهد.»

شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، نیز در تلاش برای مقابله با رفتارهای «دمدمی و مخرّب» دولت ترامپ این روزها در سفر به کشورهای همجوار چین است. او پس از دیدار از ویتنام و مالزی، اکنون در کامبوج است تا دربارهٔ همکاری‌های مشترک و بهره‌مندی متقابل از این همکاری‌ها بر اساس احترام متقابل با مقام‌های این کشورها گفت‌وگو کند. او گفت: «ما باید نظام تجارت چندجانبه را نگه داریم، زنجیرهٔ جهانی صنعت و تأمین [کالا] را حفظ کنیم، و محیطی بین‌المللی برای دسترسی آزاد [به کالاها] و همکاری فراهم آوریم.»