استقبال مشروط پوتین از آتش بس موقت

پوتین از آتش‌بس پیشنهادی آمریکا برای اوکراین حمایت می‌کند، اما خواستار اصلاح آن است…

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، روز پنجشنبه اعلام کرد در اصل از پیشنهاد آتش‌بس آمریکا در اوکراین حمایت می‌کند، اما هرگونه توافق آتش‌بس باید به دلایل اصلی این بحران بپردازد و جزئیات بسیاری باید روشن شود.

پوتین در کنفرانس خبری در کرملین، پس از دیدار با الکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهور بلاروس، گفت: «ما با پیشنهاد توقف درگیری‌ها موافقیم. خود این ایده درست است و ما قطعاً از آن حمایت می‌کنیم.»

او افزود: «اما ما بر این باوریم که این آتش‌بس باید به گونه‌ای باشد که به صلحی بلندمدت منجر شود و ریشه‌های این بحران را برطرف کند.»

پوتین به فهرستی از مسائل اشاره کرد که به گفته او باید روشن شوند و از تلاش‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای پایان دادن به این جنگ تشکر کرد. ترامپ پیش‌تر گفته بود که تمایل دارد مستقیماً با پوتین صحبت کند و اظهارات رئیس‌جمهور روسیه را «بسیار امیدوارکننده» توصیف کرده بود.

رویترز می نویسد: اوکراین احتمالاً موضع پوتین را به‌عنوان تلاشی برای خرید زمان تفسیر خواهد کرد، زیرا ارتش روسیه در حال بیرون راندن آخرین نیروهای اوکراینی از غرب روسیه است. در عین حال، مسکو همچنان بر خواسته‌هایی اصرار دارد که کی‌یف آن‌ها را به منزله پذیرش شکست اعلام کرده است.

پوتین گفت که نیروهای روسیه در تمام جبهه‌ها در حال پیشروی هستند و هرگونه آتش‌بس باید تضمین کند که اوکراین از آن برای بازسازی نیروهایش استفاده نکند. او پرسید: «چگونه می‌توانیم اطمینان حاصل کنیم که چنین چیزی اتفاق نمی‌افتد؟ چگونه آتش‌بس کنترل خواهد شد؟ این‌ها سؤالات بسیار مهمی هستند.»

او افزود که برخی مسائل نیاز به بررسی دارند و «ما باید با همتایان آمریکایی خود نیز گفت‌وگو کنیم.»

روسیه در روزهای اخیر حملات گسترده‌ای را علیه نیروهای اوکراینی در منطقه کورسک انجام داده است. این نیروها در آگوست گذشته از مرز عبور کرده بودند تا فشار را از شرق اوکراین بردارند و پوتین را در مذاکرات به چالش بکشند.

پوتین در مورد آتش‌بس در کورسک پرسید: «اگر ما ۳۰ روز درگیری‌ها را متوقف کنیم، این چه معنایی دارد؟ آیا این یعنی همه کسانی که آنجا هستند، بدون درگیری عقب‌نشینی خواهند کرد؟ آیا ما باید به آن‌ها اجازه خروج بدهیم، در حالی که مرتکب جنایات زیادی علیه غیرنظامیان شده‌اند؟ یا قرار است رهبری اوکراین به ما دستور دهد که سلاح‌هایمان را زمین بگذاریم؟ این‌ها مسائل روشنی نیستند.»

طبق گزارش نظامی روسیه، اوکراین اکنون تنها کمتر از ۲۰۰ کیلومتر مربع از کورسک را در اختیار دارد، در حالی که در اوج حمله خود در تابستان گذشته، ۱۳۰۰ کیلومتر مربع از این منطقه را تصرف کرده بود.

روسیه فهرستی از خواسته‌های خود را برای پایان دادن به جنگ و بازتعریف روابط با واشنگتن به آمریکا ارائه کرده است. کرملین معتقد است پیشنهاد آتش‌بس فعلی «هیچ منفعتی» برای روسیه ندارد.

پوتین گفت که شرکت‌های غربی در صورت تمایل می‌توانند به روسیه بازگردند، اما تأکید کرد بازارهای داخلی اکنون در اختیار تولیدکنندگان روسی قرار گرفته است و هیچ شرایط ویژه‌ای برای بازگشت شرکت‌های غربی ایجاد نخواهد شد. او به زبان انگلیسی گفت: «به آن‌هایی که می‌خواهند بازگردند می‌گوییم: خوش آمدید، در هر زمانی خوش آمدید.»

او همچنین اشاره کرد اگر مسکو و واشنگتن بر سر همکاری در حوزه انرژی به توافق برسند، عرضه گاز روسیه به اروپا می‌تواند از سر گرفته شود. روسیه در طول جنگ، جایگاه خود را به‌عنوان تأمین‌کننده اصلی انرژی اروپا از دست داده است.

ترامپ اظهارات پوتین را امیدوارکننده اما ناقص دانست

دونالد ترامپ در واکنش به اظهارات ولادیمیر پوتین درباره پیشنهاد آتش‌بس ۳۰ روزه در اوکراین، سخنان رئیس‌جمهور روسیه را «امیدوارکننده اما ناکامل» توصیف کرد.

با این حال، ترامپ حمایت عمومی پوتین از آتش‌بس را مثبت ارزیابی کرد، هرچند پوتین تأکید کرده بود که ابتدا باید جزئیات بیشتری بررسی شود.

ترامپ از دفتر خود در کاخ سفید گفت: «این یک بیانیه بسیار امیدوارکننده بود، زیرا افراد مختلف اظهارات متفاوتی بیان می‌کنند و شما نمی‌دانید که آیا این اظهارات واقعاً معنا دارد یا نه.»

او افزود: «فکر نمی‌کنم آن‌ها (روسیه) این موضوع را نادیده بگیرند. پوتین بیانیه‌ای بسیار مثبت ارائه کرد، اما هنوز کامل نبود. بله، من دوست دارم با او ملاقات کنم یا با او صحبت کنم، اما باید هرچه سریع‌تر این موضوع را حل کنیم. هر روز افراد زیادی کشته می‌شوند.»

پیروزی های نظامی روسیه در کورسک

در حالی که آمریکا روز سه‌شنبه موافقت کرد که ارسال تسلیحات و تبادل اطلاعات نظامی با اوکراین را از سر بگیرد، روسیه علیرغم اینکه اوکراین صدها میلیارد دلار کمک از آمریکا و اروپا دریافت کرده. همچنان در میدان نبرد پیشروی دارد،

اوکراینی‌ها از منطقه کورسک در غرب روسیه عقب‌نشینی می‌کنند و روسیه در حال تحکیم مواضع خود در این منطقه است.

در تلاش برای منحرف کردن نیروهای روسیه از شرق اوکراین و به دست آوردن یک برگ برنده در مذاکرات، اوکراین در ماه آگوست به منطقه کورسک حمله کرد. این حمله بزرگ‌ترین حمله به خاک روسیه از زمان تهاجم آلمان نازی در سال ۱۹۴۱ بود.

اما اکنون، اوکراین تنها کمتر از ۲۰۰ کیلومتر مربع از کورسک را در اختیار دارد، در حالی که در اوج حمله خود در تابستان گذشته، ۱۳۰۰ کیلومتر مربع را تصرف کرده بود.

والری گراسیموف، رئیس ستاد کل ارتش روسیه، گفت عملیات اوکراین در کورسک برای ایجاد یک برگ برنده در مذاکرات شکست خورده است و روسیه همچنان به پیشروی خود ادامه خواهد داد.

او اعلام کرد در پنج روز گذشته، نیروهای روسی ۲۴ منطقه مسکونی و ۲۵۹ کیلومتر مربع از خاک اوکراین را بازپس گرفته‌اند و بیش از ۴۰۰ سرباز اوکراینی را اسیر کرده‌اند.