پنجاه و هفتمین «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»: زندان چوبیندر قزوین به کارزار اعتصاب غذا علیه اعدام پیوست

کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» ضمن اعلام پنجاه و هفتمین اعتصاب غذای جمعی در ۳۷ زندان ایران، تمامی احکام اعدام را محکوم کرد و نسبت به درخطربودن جان محکومان به مجازات مرگ هشدار داد. زندانیان اعتصابی از همه مدافعان حقوق بشر، فعالان سیاسی، مدنی، صنفی و وجدان‌های بیدار در ایران و سراسر جهان خواستند برای لغو اعدام در ایران، همراه و متحد شوند و صدای زندانیان محکوم به اعدام باشند….

بر اساس گزارش منابع موثق زمانه زندانیان کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» سه‌شنبه ۷ اسفند / ۲۵ فوریه برای پنجاه و هفتمین هفته متوالی در ۳۷ زندان در سراسر ایران دست به اعتصاب غذای جمعی زدند.

بر اساس بیانیه کارزار، در هفته پنجاه و هفتم با پیوستن زندان چوبیندر قزوین به اعتصاب علیه اعدام، زندانیان در زندان‌های اوین (بندهای زنان، چهار و هشت)، قزلحصار (واحدهای سه و چهار)، مرکزی کرج، تهران بزرگ، خورین ورامین، اراک، خرم‌آباد، اسدآباد اصفهان، دستگرد اصفهان، شیبان اهواز، نظام شیراز، عادل‌آباد شیراز (بندهای زنان و مردان)، برازجان، بم، کهنوج، طبس، جوین، مشهد، قائمشهر، رشت (بندهای مردان و زنان)، رودسر، حویق تالش، اردبیل، تبریز، ارومیه، سلماس، خوی، نقده، سقز، بانه، مریوان، کامیاران، گنبدکاووس، دیزل‌آباد کرمانشاه و چوبیندر قزوین در اعتصاب غذا هستند.
این اعتصاب غذای جمعی در حالی انجام می‌شود که بر مبنای گزارش مشترک سالانه سازمان حقوق بشر ایران و سازمان همبستگی علیه مجازات اعدام، حکومت جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۴ به‌طرز بی‌سابقه‌ای دست به اعدام زده و حداقل حداقل جان ۹۷۵ نفر را با چوبه دار گرفته است. این رقم بیشترین تعداد در ۱۷ سال گذشته است.

در بیانیه کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» آمده است:

حکومت مستبد ولایت‌فقیه پس از پایان مراسم حکومتی در بهمن‌ماه، بار دیگر اجرای احکام اعدام را افزایش داده است؛ به‌طوری که تنها در روزهای اول و دوم اسفندماه، ۱۷ تن از زندانیان اعدام شدند که ۱۰ نفر از آنان در زندان قزل‌حصار به دار آویخته شدند.

این کارزار تمامی احکام اعدام، صرف‌نظر از اتهامات منتسب به محکومان را قویاً محکوم می‌کند و برای پیشگیری و لغو مجازات اعدام در ایران از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد بود. از این رو، از همه مدافعان حقوق بشر، فعالان سیاسی، مدنی، صنفی و وجدان‌های بیدار در ایران و سراسر جهان دعوت می‌کند تا برای لغو اعدام در ایران، همراه و متحد شوند و صدای زندانیان محکوم به اعدام باشند.

کارزار «سه‌شنبه‌های اعتصابی نه به اعدام» از سه‌شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲ از سوی زندانیان سیاسی در ایران آغاز شد. سه‌شنبه هر هفته شمار بیشتری از زندانیان زندان‌های مختلف ایران که با اتهام‌های گوناگون در حبس‌اند به این کارزار اعتصابی می‌پیوندند. تاکنون زندانیان سیاسی و غیرسیاسی در ۳۴ زندان ایران به این کارزار پیوسته‌اند و هر سه‌شنبه به‌طور دسته‌جمعی علیه مجازات اعدام دست به اعتصاب غذا می‌زنند. بسیاری از آن‌ها شاهد اعدام هم‌بندی‌های خود بوده‌‌اند.

«مرگ زندانیان به‌دلیل عدم رسیدگی پزشکی قتل سیستماتیک است»

بیانیه زندانیان تأکید کرده است: کشتار زندانیان صرفاً از طریق حکم اعدام صورت نمی‌گیرد و در هفته گذشته، سه تن از زندانیان در زندان‌های ارومیه، لاجوردی ایرانشهر و دهدشت بر اثر نبود رسیدگی‌های پزشکی جان باختند. این وضعیت، جان بسیاری از زندانیان دیگر را نیز تهدید می‌کند. مرگ زندانیان بیمار به دلیل عدم رسیدگی پزشکی به‌موقع، چیزی جز «قتل سیستماتیک» نیست.

این بیانیه خواستار آزادی زندانیان از جمله ناهید شیرپیشه، مادر دادخواه پویا بختیاری شد که بنا بر گزارش‌های منتشرشده در هفته گذشته در زندان و تحت فشار نهادهای امنیتی دست به خودکشی زده است.
زندانیان معترض به مجازات مرگ با اشاره به نقش جعفر منتظری، رئیس دیوان عالی کشور در «کانالیزه‌کردن پرونده‌های زندانیان» برای تأیید احکام بی‌پایه و اساس و به‌دنبال آن رد اعاده دادرسی مهدی حسنی و بهروز احسانی از سوی دیوان عالی کشور، نسبت به خطر اعدام برای این زندانیان سیاسی‌ هشدار داده و اضافه کردند که این خطر برای بسیاری دیگر از زندانیان از جمله پخشان عزیزی، وریشه مرادی و شریفه محمدی وجود دارد.

روز یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳، خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر ایران و مریم حسنی، دختر مهدی حسنی، زندانی سیاسی اعلام کردند که درخواست اعاده دادرسی برای حکم اعدام این زندانی در دیوان عالی کشور رد شده است. مهدی حسنی، متولد ۱۳۵۵، متأهل و پدر دو فرزند، در تاریخ ۱۸ شهریور ۱۴۰۱ هنگام خروج از کشور در زنجان بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. مهدی حسنی ۴۸ ساله از زنجان، به همراه بهروز احسانی، ۷۰ ساله، در شهریور ۱۴۰۳ در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری به اعدام محکوم شدند. دستگاه قضایی حکومت ایران آن‌ها را به «بغی، محاربه، افساد فی‌الارض، عضویت در مجاهدین، جمع‌آوری اطلاعات طبقه‌بندی‌شده و اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» متهم کرده است.
دوشنبه ۶ اسفند و به دنبال فراخوان جمعی از فعالان، کاربران شبکه‌های اجتماعی با هشتگ #WeProtestExecution در طوفان توییتری و اینستاگرامی به احکام اعدام پخشان عزیزی، شریفه محمدی و وریشه مرادی اعتراض کردند.

تداوم اجرای احکام مرگ در زندان‌های ایران

بر اساس گزارش سازمان‌های حقوق بشری ایران درطی سه‌ روز ماموران دستگاه قضایی جمهوری اسلامی دست‌کم پنج نفر را در زندان‌های مختلف ایران اعدام کرده‌اند. دوشنبه ۶ اسفند ابراهیم خوشه، زندانی متهم به قتل، پس از ۱۰ سال حبس در زندان سپیدار اهواز اعدام شد. یکشنبه ۵ اسفند کاوه اسدبیگی، زندانی ۳۹ ساله متهم به حمل مواد مخدر، پس از سه سال حبس در زندان زنجان اعدام شد. شنبه ۴ اسفند هم سه زندانی به نام‌های احمد حنفی، اصغر دهقانی و وحید محبی که به ترتیب به اتهام‌های مرتبط با با مواد مخدر و قتل به اعدام محکوم شده بودند در زندان دستگرد اصفهان اعدام شدند. مسئولان زندان و رسانه‌های ایران تاکنون این اعدام‌ها را اعلام نکرده‌اند.

بنا به تأیید سازمان‌های حقوق بشری بین‌المللی، از جمله عفو بین‌الملل و دیده‌بان حقوق بشر سازمان ملل، مقام‌های جمهوری اسلامی تعداد و سرعت صدور و اجرای احکام مرگ را در سال‌های گذشته شدت بخشیده‌اند و از حکم اعدام برای سرکوب اقلیت‌های ملی به‌ویژه بلوچ‌ها، عرب‌ها و کُردها استفاده کرده‌اند.

اکثر دولت‌های جهان مجازات اعدام را به‌عنوان یک مجازات غیرانسانی و ابزاری برای گرفتن جان انسان‌ها، به‌طور کامل کنار گذاشته‌اند. تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی دست‌کم ۱۱۲ کشور به‌طور کامل در قانون و عمل و ۱۴۴ کشور در عمل مجازات اعدام را لغو کرده‌اند. پاکستان هم سال گذشته مجازات اعدام را برای جرایم مرتبط با مواد مخدر لغو کرد.
متن کامل بیانیه پنجاه و هفتمین هفته «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»

تداوم کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در ۳۷ زندان کشور در هفته پنجاه‌وهفتم با پیوستن زندان چوبیندر قزوین

حکومت مستبد ولایت‌فقیه پس از پایان مراسم حکومتی در بهمن‌ماه، بار دیگر اجرای احکام اعدام را افزایش داده است؛ به‌طوری که تنها در روزهای اول و دوم اسفندماه، ۱۷ تن از زندانیان اعدام شدند که ۱۰ نفر از آنان در زندان قزل‌حصار به دار آویخته شدند.
کشتار زندانیان صرفاً از طریق اعدام صورت نمی‌گیرد؛ متأسفانه در هفته گذشته، سه تن از زندانیان در زندان‌های ارومیه، لاجوردی ایرانشهر و دهدشت بر اثر نبود رسیدگی‌های پزشکی جان باختند. این وضعیت، جان بسیاری از زندانیان دیگر را نیز تهدید می‌کند. مرگ زندانیان بیمار به دلیل عدم رسیدگی پزشکی به‌موقع، چیزی جز «قتل سیستماتیک» نیست.
با افزایش اعدام‌ها و سرکوب گسترده زندانیان، جمعی از زندانیان زندان قزوین اعلام کردند که در راستای مقابله با احکام ظالمانه اعدام زندانیان سیاسی و غیرسیاسی، روز سه‌شنبه این هفته، هفتم اسفندماه، همسو با سایر اعضای کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» دست به اعتصاب غذا خواهند زد و تا توقف ماشین سرکوب و اعدام، این اعتصاب را در همراهی با کارزار ادامه خواهند داد.
طبق اخبار منتشرشده، روز یکشنبه ۵ اسفند، اعاده دادرسی زندانیان سیاسی مهدی حسنی و بهروز احسانی که پیش‌تر به اعدام محکوم شده بودند – از سوی دیوان عالی کشور رد شد و این دو زندانی در خطر قریب‌الوقوع اجرای حکم اعدام قرار دارند. این شرایط هولناک برای زندانیانی چون پخشان عزیزی و وریشه مرادی در زندان اوین، شریفه محمدی در زندان لاکان رشت و بسیاری دیگر نیز وجود دارد.
کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» پیش‌تر با انتصاب جعفر منتظری – دادستان سابق کل کشور – به ریاست دیوان عالی کشور، با توجه به سوابق او در حاکم‌کردن نهادهای امنیتی بر قوه قضائیه و نقض بیشتر استقلال دستگاه قضایی، احتمال «کانالیزه‌کردن پرونده‌های زندانیان» در دیوان و تعیین شعبات خاص برای تأیید احکام بی‌پایه و اساس دادگاه انقلاب را پیش‌بینی کرده بود. این انتصاب، ناکارآمدی این ارگان در تأمین دادرسی منصفانه را به‌طور کامل نمایان ساخت.
اعضای این کارزار در دفاع از «حق دادخواهی»، به‌ویژه برای شهروندانی که عزیزانشان از «حق حیات» محروم شده‌اند، خواهان آزادی تمامی دادخواهان در بند، به‌ویژه خانم ناهید شیرپیشه – معلم دادخواه و مادر جان‌باخته زنده‌یاد پویا بختیاری، معترض آبان ۹۸ – هستند. متأسفانه او هفته گذشته در پی فشارهای زندان و نهادهای امنیتی دست به خودکشی زده است. بی‌تردید، روزی خواهد رسید که دادخواهی محقق شده و آمران و عاملان این جنایات محاکمه خواهند شد.
این کارزار تمامی احکام اعدام، صرف‌نظر از اتهامات منتسب به محکومان را قویاً محکوم می‌کند و برای پیشگیری و لغو مجازات اعدام در ایران از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد بود. از این رو، از همه مدافعان حقوق بشر، فعالان سیاسی، مدنی، صنفی و وجدان‌های بیدار در ایران و سراسر جهان دعوت می‌کند تا برای لغو اعدام در ایران، همراه و متحد شوند و صدای زندانیان محکوم به اعدام باشند.
اعضای کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در هفته پنجاه‌وهفتم، روز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳، در ۳۷ زندان زیر دست به اعتصاب غذا خواهند زد.
۱. زندان اوین (بند زنان، بند ۴ و ۸)
۲. زندان قزل‌حصار (واحد ۳ و ۴)
۳. زندان مرکزی کرج
۴. زندان تهران بزرگ
۵. زندان خورین ورامین
۶. زندان اراک
۷. زندان خرم‌آباد
۸. زندان اسدآباد اصفهان
۹. زندان دستگرد اصفهان
۱۰. زندان شیبان اهواز
۱۱. زندان سپیدار اهواز
۱۲. زندان نظام شیراز
۱۳. زندان عادل‌آباد شیراز (بند زنان و مردان)
۱۴. زندان برازجان
۱۵. زندان رامهرمز
۱۶. زندان بم
۱۷. زندان کهنوج
۱۸. زندان طبس
۱۹. زندان جوین
۲۰. زندان مشهد
۲۱. زندان گنبدکاووس
۲۲. زندان قائم‌شهر
۲۳. زندان رشت (بند زنان و مردان)
۲۴. زندان رودسر
۲۵. زندان حویق تالش
۲۶. زندان دیزل‌آباد کرمانشاه
۲۷. زندان اردبیل
۲۸. زندان تبریز
۲۹. زندان ارومیه
۳۰. زندان سلماس
۳۱. زندان خوی
۳۲. زندان نقده
۳۳. زندان سقز
۳۴. زندان بانه
۳۵. زندان مریوان
۳۶. زندان کامیاران
۳۷. زندان چوبیندر قزوین
هفته پنجاه و هفتم
سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳
#کارزار_سه‌شنبه‌های_نه_به_اعدام