فلسطینیان غزه درباره طرح ترامپ: ترجیح می‌دهیم اینجا بمیریم تا اینکه ترکش کنیم

طرح رئیس‌جمهور آمریکا برای تصرف نوار غزه و ادعای او مبنی بر تمایل فلسطینیان به ترک این منطقه، با خشم و مخالفت شدید مواجه شده است.

در غزه، فلسطینیانی که در میان ویرانه‌های خانه‌های خود یا در اردوگاه‌های موقت پناه گرفته‌اند، با ناباوری و خشم به طرح دونالد ترامپ برای تصرف نوار غزه واکنش نشان دادند. آن‌ها بیش از هر کسی از اثرات ویرانگر ۱۵ ماه حملات اسرائیل که بخش‌های زیادی از این منطقه را به تلی از آوار تبدیل کرده است، آگاه هستند.

ابو فیرس، ۵۲ ساله، در چادری در ساحل زندگی می‌کند؛ جایی که ترامپ مدعی شده آن را به «ریویرای خاورمیانه» تبدیل خواهد کرد. خانه او در شرق خان‌یونس ویران شده و ۸۰ نفر از بستگانش را از دست داده است. او نمی‌خواهد از اینجا برود، بلکه خواستار بازسازی خانه‌اش است.

او می‌گوید: «ترجیح می‌دهیم اینجا بمیریم تا اینکه این سرزمین را ترک کنیم. هیچ مقدار پولی در دنیا نمی‌تواند جای وطن را بگیرد.»

ترامپ گفته بود که فلسطینیان علاقه‌مند به ترک غزه هستند و این منطقه را «بدیمن» و «نمادی از مرگ و ویرانی» توصیف کرده بود. اما این تصویری از غزه است که بدون مشورت با مردم آن ارائه شده است.

حتی پیش از جنگ، با اقتصادی فلج‌شده به‌خاطر محاصره اسرائیل، سرکوب سیاسی تحت حکومت حماس، و تراکم جمعیتی بالا در یکی از متراکم‌ترین مناطق جهان، زندگی در غزه دشوار بود.

اما با وجود همه این مشکلات، ساکنان غزه به تاریخ چند هزار ساله خود افتخار می‌کردند، همچنان به تحصیل در بیش از دوازده دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی ادامه می‌دادند و از آب‌وهوای آفتابی و سواحل زیبای غزه لذت می‌بردند.

هفته گذشته، هزاران نفر پس از برداشته شدن محدودیت‌های اسرائیل بر حرکت در سراسر نوار غزه، به خانه‌های خود در شمال بازگشتند. بسیاری از آن‌ها با اشک شوق به خانه‌های خود رسیدند، حتی اگر تنها تلی از آوار از آن‌ها باقی مانده بود.

علاقه فلسطینیان به سرزمینی که در آن به دنیا آمده‌اند، فرزندانشان را بزرگ کرده‌اند و عزیزانشان را به خاک سپرده‌اند، اغلب با تعهد سیاسی به باقی ماندن در سرزمینی که بخشی از کشور مستقل فلسطین تصور می‌شود، تقویت شده است.

طرح ترامپ برای غزه‌ای که از فلسطینیان خالی شده باشد، ایده جدیدی نیست، اما تاکنون هیچ رئیس‌جمهور آمریکایی آن را مطرح نکرده بود. دهه‌هاست که سیاستمداران اسرائیلی درباره اخراج اجباری فلسطینیان از غزه یا تشویق آن‌ها به مهاجرت گسترده با مشوق‌های اقتصادی بحث کرده‌اند.

ولید المناعیه، که در طول جنگ شش بار آواره شده است، می گوید: «ما ضرب‌المثلی داریم که می‌گوید: هر کس خانه‌اش را ترک کند، عزتش را از دست می‌دهد. ما ملتی مقاوم هستیم و این اتفاق نخواهد افتاد، حتی در رویاهای ترامپ. ما اینجا خواهیم ماند و حتی یک وجب از خاک خود را واگذار نخواهیم کرد.»

بسیاری از خانواده‌هایی که اکنون در غزه زندگی می‌کنند، در جریان نکبت ۱۹۴۸ به اینجا مهاجرت کردند، زمانی که حدود ۷۰۰ هزار فلسطینی پس از تأسیس اسرائیل آواره شدند. این تاریخ باعث شده است فلسطینیان به هرگونه جابه‌جایی اجباری مظنون باشند.

در طول جنگ، بسیاری در غزه نگران بودند که دستورات مکرر اسرائیل برای ترک شمال نوار غزه، مقدمه‌ای برای اشغال و الحاق این مناطق باشد.

برخی از کسانی که در شمال باقی ماندند، بیش از حد بیمار یا ناتوان بودند که بتوانند سفر کنند، اما بسیاری دیگر عمداً تصمیم گرفتند حتی زمانی که محاصره‌ای درون محاصره، کمبود غذا را در شمال شدیدتر از جنوب کرده بود، بمانند.

اکنون نیز پیشنهاد ترامپ برای خروج فلسطینیان و بازسازی غزه، با همان بدبینی مواجه است، حتی اگر ترامپ ادعا کرده باشد که برخی فلسطینیان اجازه خواهند داشت به غزه جدید «بین‌المللی» بازگردند.

ابو فیرس هشدار می دهد اگر ترامپ واقعاً قصد اعزام نیروهای آمریکایی به غزه را داشته باش؛ مقاومت حماس در برابر حملات گسترده اسرائیل، باید هشداری برای او باشد.

او می گوید: «[اسرائیل] غزه را با انواع بمب‌ها و موشک‌ها هدف قرار داد. با این حال، نتوانستند غزه را کنترل کنند. پس چطور انتظار دارند ما را مجبور به ترک اینجا کنند؟ دیگر چه کاری می‌توانند با ما انجام دهند؟»

توانایی نظامی حماس به‌شدت کاهش یافته، اما پس از اعلام آتش‌بس، ده‌ها نیروی مسلح آن در خیابان‌ها ظاهر شدند تا آزادی گروگان‌ها را مدیریت کنند، مهاجرت فلسطینیان به شمال را کنترل کنند، و به‌عنوان نوعی پیروزی در بقای خود، آن را جشن بگیرند.

هرگونه عملیات نظامی آمریکا در غزه، با همان حملات چریکی روبه‌رو خواهد شد که تاکنون صدها سرباز اسرائیلی را کشته و زخمی کرده است، حتی پس از گذشت ماه‌ها از جنگ.

ولید المناعیه از ترامپ می خواهد از رؤیاهای املاک و مستغلات خود دست بردارد و به‌جای آن، به راه‌حلی بپردازد که رؤسای‌جمهور آمریکا دهه‌ها برای آن تلاش کرده‌اند.

او می گوید: «من یک راه‌حل برای مسئله غزه پیشنهاد می‌کنم: دو کشور را از هم جدا کنید. هر کدام باید در سرزمین خود، در صلح زندگی کنند. اسرائیلی‌ها سرزمین خود را داشته باشند و فلسطینیان نیز سرزمین خود را.»

گاردین

* * *

“نه به طرح ترامپ!” فلسطینیان متعهد به ماندن در ویرانه‌های غزه

پیشنهاد رئیس‌جمهور آمریکا برای تصرف نوار غزه و اسکان فلسطینیان در مکانی دیگر، با مخالفت گسترده و تعهد مردم غزه به باقی ماندن در سرزمینشان مواجه شده است.

مردم غزه با خشم و ناباوری به طرح دونالد ترامپ برای تصرف نوار غزه و جابه‌جایی فلسطینیان واکنش نشان می دهند. آن‌ها تأکید می کنند هیچ‌گاه ویرانه‌های خانه‌هایشان را ترک نخواهند کرد، جایی که ترامپ ادعا کرده می‌خواهد آن را به “ریویرای خاورمیانه” تبدیل کند.

سمیر ابو باسل، یکی از ساکنان شهر غزه، در یک پیام متنی گفت: «ترامپ با ایده‌ها، پول و باورهایش به جهنم برود. ما هیچ‌جا نمی‌رویم. ما جزو املاک او نیستیم.»

او که پنج فرزند دارد و خانه‌اش در نزدیکی جبالیا در شمال غزه ویران شده، افزود: «اگر او واقعاً می‌خواهد این درگیری را حل کند، باید اسرائیلی‌ها را به یکی از ایالت‌های آمریکا منتقل کند. آن‌ها غریبه‌اند، نه ما. ما صاحبان این سرزمین هستیم.»

ترامپ گفته بود که پس از ۱۵ ماه بمباران اسرائیل که به گفته‌ی مقامات فلسطینی بیش از ۴۷,۰۰۰ نفر را کشته است، قصد دارد در غزه یک مجتمع تفریحی بین‌المللی بسازد.

اما مردم غزه می‌گویند پس از جنگ و بمباران، هیچ‌کس نتوانسته آن‌ها را از این سرزمین بیرون کند و ترامپ نیز موفق نخواهد شد.

ابو باسل می افزاید: «او با تکبر صحبت کرد… می‌تواند ما را امتحان کند، اما خیلی زود خواهد فهمید که خیال‌پردازی‌هایش در مورد ما عملی نیست.»

در طول جنگ، فلسطینیان نگران بودند که این درگیری منجر به “نکبت” دیگری شود – همان فاجعه‌ای که در سال ۱۹۴۸ موجب آوارگی صدها هزار فلسطینی و تأسیس اسرائیل شد. اکنون، آن‌ها دوباره از تکرار این سرنوشت وحشت دارند.

ام تامر جمال، ۶۵ ساله و مادر شش فرزند، می گوید: «ما سرزمین خود را ترک نخواهیم کرد. ما اجازه یک نکبت دوم را نمی‌دهیم. به فرزندان خود یاد داده‌ایم که نباید خانه‌هایشان را ترک کنند و نباید اجازه دهند نکبت دیگری رخ دهد.»

او می افزاید: «(ترامپ) دیوانه است. ما تحت بمباران و گرسنگی غزه را ترک نکردیم، چطور می‌خواهد ما را بیرون کند؟ ما جایی نمی‌رویم.»

این اقدام غافلگیرکننده‌ی ترامپ، که سابقاً یک سرمایه‌گذار املاک و مستغلات در نیویورک بوده است، به سرعت با محکومیت جهانی و مخالفت گسترده رهبران فلسطینی مواجه شد.

در خان‌یونس، خانواده‌هایی که در کنار ویرانه‌های ساختمان‌های تخریب‌شده نشسته بودند، تأکید کردند منتظر بازسازی خانه‌هایشان هستند، نه ترک آن‌ها.

احمد شاهین خطاب به ترامپ گفت: «تو در وهله‌ی اول به اسرائیل کمک کردی تا این ویرانی را به بار بیاورد. پس حالا، باید برای ما خانه بسازی، آن‌هم در همین سرزمین خودمان. نمی‌توانی بگویی که ما باید برویم تا تو بازسازی کنی.»

رویتررز