بحران‌های ژرف از سلطه دلار؛ بازار ارز به کدام سو خواهد رفت؟

خلق های میهن ما از بحران‌های عمیق کنونی از جمله:نابرابری‌ها، سلطهٔ انحصارها، جنگ در منطقه، سیاست بیمار اقتصادی و تحریم‌ها، غارت و چپاول اموال عمومی، تورم و گرانی،داستان تکراری کسری بودجه،سفته بازان در بازار،طبقاتی و غیر عادلانه بودن آموزش و پرورش، کمبود آب، آلودگی هوا و وضعیت محیط زیست در رنج هستند….
سلطهٔ دلار در بحران‌های ساختار کنونی مانند دیگر نقاط جهان نقشی اساسی دارد. زیرا در قیمت اکثر کلاهای وارداتی تأثیر جدی دارد.در ادامه روند افزایشی بهای انواع ارز در میهن ستمدیده، روز دوشنبه ۲۶ آذر قیمت دلار آمریکا در بازار ارز از ۷۶ هزار تومان گذشت.

کارشناسان معتقدند در آذرماه علاوه بر عوامل سنتی نوسان‌ساز در این ماه که هر سال وجود دارد، اخبار سیاسی و تنش های ژئوپلتیک نیز در شدت افت و خیز تأثیر گذار بوده است.

قیمت دلار به عنوان لیدر اصلی سایر بازارها بیش از ۱۰ روز است که در کریدور هفتم معامله‌ می‌شود؛ منطقه‌ای که دلار به سرعت در آن پیش‌روی کرد و در سطح جدیدی معامله شد. بازار ارز در روزهای اخیر شاهد تعداد زیاد خریداران ارزهای مهم است و به گفته معامله‌گران بازار از فروشنده خالی شده است. اما چرا دلار گران شد و آیا اصلاح قیمتی در پیش خواهد داشت؟

در این ارتباط، تجارت نیوز می نوید:” قیمت دلار حدود ۱۰ روز پیش با سیگنال وزیر اقتصاد مبنی بر اثرپذیری این اسکناس از رخدادهای سوریه، شروع به افزایش کرد و در روند صعودی قرار گرفت. بعد از این سرنخ‌ها دولت سوریه سقوط کرد و قیمت دلار شروع به پیش‌روی در کریدور هفتم کرد.”

این مسئله در کنار نزدیک شدن به پایان سال میلادی و تسویه حساب ارزی شرکت‌ها و داستان تکراری کسری بودجه، سوخت مساعدی برای رشد‌های هزار تومانی قیمت دلار فراهم آورد؛ به گونه‌ای که اکنون قیمت دلار در میانه کریدور هفتم قرار دارد و کارشناسان اقتصادی احتمال فتح کریدور هشتم در روزهای آتی را نیز می‌دهند.

در همین راستا کامبیز افسری کارشناس بازار ارز در خصوص روند قیمت دلار به تجارت‌نیوز می گوید: “قیمت دلار در روند طبیعی خود قرار دارد و اگر بازارها در روزهای پایانی هفته گذشته فعال بودند، دلار اکنون نزدیک به کریدور هشتم معامله می‌شد!”

او می افزاید: “تنش‌های منطقه‌ای و پالس‌های منفی از سوی آمریکا، انتظارات تورمی را افزایش داده است. البته باید در نظر داشت، در آذرماه به دلیل نزدیکی به پایان سال میلادی همیشه قیمت دلار بالاست. در این میان، رشد تنش در منطقه خاورمیانه نیز به رشد قیمت دلار دامن زده است.”

افسری با تاکید بر اینکه طی دو روز معاملاتی اخیر خریدار درهم، یورو و دلار زیاد شده‌ است اما فروشنده‌ای در بازار نیست، خاطراظهار داشت: “به نظر می‌رسد مقاومت کوتاه‌مدت دلار نیمه کریدور هفتم است و در صورتی که از دست برود به راحتی تا کریدور هشتم پیش‌روی می‌کند. این در حالی است که احتمال برگشت قیمت دلار به کانال‌های ابتدایی کریدور هفتم بالاست.”

به نظر می‌رسد سطح قیمتی دلار که طی ماه‌های گذشته با ارز پاشی سیاست‌گذار حفظ شده بود، در مدت کوتاهی متاثر از چالش‌های کلان سیاسی و اقتصادی از دست رفت، تا ثابت شود که تنگنا‌های اقتصادی و تحریم‌ها حرف اول را در ایجاد روند در بازارهای مالی می‌زنند. در این زمینه، دلار آمریکا در حکم ارزی جهانی که قدرت حمایت از این نیاز را ندارد، با جستجوی ابزار پولی‌ای دیگر می‌تواند رد صلاحیت شود.

اقتصاددانان و صاحب نظران در این امر معتقد اند که سلطهٔ دلار عنصری تعیین‌کننده در سازوکار ارزی است. بنابراین، اقدام‌هایی که در حال حاضر برای دلارزدایی صورت می‌گیرد به ریشه‌های این سلطهٔ متروپل‌های امپریالیستی ضربه می‌زند. موضوع فقط این نیست که یک سازوکار ارزی جایگزین دیگری شود. موضوع ثبات تمام نظامی است که بر بنیاد سلطهٔ متروپل‌های امپریالیستی استوار است و بهای آن را ملت‌های جهان تحت ستم از جمله خلق های ایران می‌پردازند. و درست به همین دلیل است که سرمایه‌داری ماهیت بی‌رحمانه‌اش را کاملاً آشکار می سازد.